Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти
Коментари Харесай

БАБХ започна засилени проверки на предлаганата риба за Никулден

 Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започна засилени инспекции на обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, заведения за публично хранене, хранилища, пазари и тържища в цялата страна. Тематичните инспекции за Никулден са свързани с интензивното предложение и търсене на храни за празника и се организират взаимно с Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Комисията за отбрана на потребителите.

Обект на засиления надзор ще бъдат документите за генезис и сигурност на рибата, спазването на периодите и изискванията на предпазване, вярното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, сходството на сградов фонд и съоръжение със законодателството за храните.

Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, с цел да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

БАБХ приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности или за сигурността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през уеб страницата на Агенцията или на телефон 0700 122 99.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР